Polyneuropathieën

Neuropathische klachten, ik hoorde er voor het eerst van toen ik behandelingen ging geven bij IntermeZZo, het nazorgcentrum voor kanker in Zwolle. Mensen vertelden me over tintelende en pijnlijke handen en/of voeten, of over een doof gevoel in de handen en/of voeten waardoor er een onbalans ontstaat bij lopen en bewegen.

Een belangrijke bijkomende klacht is: slecht kunnen slapen door de zenuwpijnen in de voeten. Voeten die een matras aanraken, of dekens op de voeten worden als heel pijnlijk ervaren. Dit maakt het hele proces extra zwaar en het maakt dat mensen zich vermoeider voelen, waardoor herstel uitblijft. Neuropathie is dus een heel vervelende aandoening die het leven naast de perikelen rondom chemokuren enorm bepaalt.

Door die ervaringen bij IntermeZZo is toen mijn interesse ontstaan voor deze nare aandoening. Ik ging me erin verdiepen. En ik ontdekte al gauw, dat ik met voetreflexologie goede ondersteuning kon bieden. Mits ik er op tijd bij was. Daar vertel ik hieronder iets meer over, maar eerst geef ik een korte uitleg over CIPN, want zo luidt de officiële naam voor neuropathische klachten als gevolg van chemokuren.

CIPN: een korte uitleg over neuropathische klachten

De officiële aanduiding voor neuropathische klachten als gevolg van chemokuren is: chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie, afgekort CIPN. Maar wat is CIPN precies, en hoe ontstaat het? CIPN is schade aan de perifere zenuwen, dit zijn de zenuwen die naar de armen en handen, benen en voeten lopen. De schade ontstaat tijdens een chemokuur, wanneer de tumorcellen worden aangepakt. De chemokuur is niet alleen voor de tumor een gif, maar helaas ook voor het lichaam zelf. Na de behandeling blijft dit gif achter in het lichaam. Het geeft hevige tintelingen en pijnscheuten in vingers en tenen. Hoewel dit erg pijnlijk en vervelend is, is het toch goed nieuws. Want wanneer de chemoresten langer in het lichaam zitten, nemen de pijn en tintelingen af maar de doofheid in vingers en tenen toe en is dat moeilijker te verhelpen. Het is dus erg belangrijk om de chemoresten zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen en blijvende beschadiging van de zenuwen te voorkomen.

Hoe ik voetreflexologie inzet bij neuropathische klachten

In mijn behandelingen kies ik ervoor om het lichaam aan te zetten tot reiniging. Daardoor komt er ruimte voor zelfherstel; het gif wordt immers afgevoerd. Ik geef ook tips voor voeding die het proces van reiniging en zelfherstel, ondersteunen. Door die combinatie wordt het tij gekeerd en is er minder kans op blijvende schade. Mensen kunnen weer wandelen, goed slapen en bewegen zonder dat pijn hun dagindeling bepaalt. Een mooi resultaat!

Blokkades in je levensenergie

Energetische massage is een krachtige manier van behandelen die ik graag toepas. Het grappige is, dat deze massage tegelijk een sterke uitwerking kan hebben en toch heel subtiel is. Het gaat dan niet zozeer, zoals je misschien gewend bent, om het masseren van pijnlijke spieren, maar om behandelingen die veel dieper gaan. Bijvoorbeeld om het opheffen van blokkades in jouw energie. Wat ik hiermee bedoel? Dat leg ik je even uit:

De stroom van levensenergie

In de niet-Westerse geneeskunst vind je het uitgangspunt dat alles is bezield met energie. Deze levensenergie is belangrijk, want hij stroomt onophoudelijk door ons heen, en als die vrije doorstroming ergens belemmerd wordt, dan kunnen daardoor ongemak, en zelfs ziektes ontstaan. Het idee is zelfs dat (bijna) álle ziekten ontstaan door problemen in de energiedoorstroming.

Polariteitstherapie

In de Westerse wereld is dit uitgangspunt uitgewerkt door dr. Stone. Dr. Randolph Stone was een Amerikaanse chiropractor, reflexoloog en natuurarts. Al in zijn studietijd leerde hij de niet-Westerse geneeskunde kennen en hij verdiepte zich erin. Hij vertaalde de Oosterse kennis naar een nieuw systeem, dat hij de polariteittherapie noemde. Daarbij ging hij ervan uit, dat ons lichaam verschillende elektromagnetische velden heeft, en dat ieders levensenergie van het ene elektromagnetische veld naar het andere stroomt. En dat dit bovendien niet zomaar gebeurt, maar op een intelligente manier. Dr. Stone onderscheidde binnen zijn systeem drie niveau’s : de chakra’s (de spirituele, energetische centra van ons lichaam), het zenuwstelsel, en tot slot de botten en spieren. Hoofd, nek, borst, onderbuik en spieren zijn de lichaamsvelden waar de energie doorheen golft.

Polariteit: wat betekent het?

Je energie voelen stromen, dat kennen we allemaal wel, let er maar eens op. Maar we zijn ons er vaak minder van bewust, dat de energie een vaste route heeft, of op zijn minst zou horen te hebben. De levensenergie beweegt zich namelijk niet willekeurig van het ene punt naar het andere, maar volgens een patroon. De stroom begint in het midden van je lijf, bij de navel, gaat naar onderen, via de omtrek van je lijf van onder naar boven en dan weer naar het midden. Om überhaupt te kunnen stromen, heeft de energie polen nodig, die in de Oosterse zienswijze yin en yang genoemd worden. Je kunt ook de ene pool negatief, en de andere positief noemen. Maar dat heeft dan niets te maken met “goed”of “slecht”. Het gaat er meer om, dat de polen elkaars tegendeel zijn en elkaar dus aanvullen; we hebben beide nodig om te kunnen functioneren. Het stromen van pool naar pool gaat oneindig door en schept als het ware een cyclus- geen rechte lijn.

Blokkades in je energie

Als je energie vrij kan stromen in het natuurlijke patroon, ben je door en door gezond. Maar wat als dit niet zo is? Als de energie belemmeringen tegenkomt op zijn weg? In dat geval heb je ergens een blokkade, en vaak is die ook goed voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, aan kramp in je been of voet. Of aan vermoeidheid die niet goed overgaat.

Maar hoe ontstaat zo’n blokkade? En nog belangrijker: hoe hef je die weer op? Bij dat laatste kan de polariteitsmassage je helpen.

Oorzaken van energieblokkades

In de oorspronkelijke Chinese zienswijze ontstaan blokkades onder andere door fysiek trauma. Heb je een litteken van een wond of operatie? Dan kun je je voorstellen dat op die plek je huid is doorgesneden en dat daardoor ook de communicatie tussen de cellen verstoord is geraakt. De energie stroomt er niet meer vrij doorheen.

Een andere oorzaak van energieblokkades ligt op het emotionele vlak. Je kunt ervaringen gehad hebben waardoor je slecht over jezelf bent gaan denken. Bijvoorbeeld met gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg”, of “Ik verdien geen liefde”. En daar word je verdrietig van, of boos. Maar je kunt ook te veel van jezelf of van anderen verwachten, of diep teleurgesteld zijn in iets of iemand. Pas als je je bewust bent van dit soort gedachten en de emoties die ze oproepen, kun je ermee verder. Maar als dat niet zo is, blijven ze elkaar versterken. En precies dan verstoor je je energiestroom ermee.

Polariteitsmassage

Polariteitsmassage is een goede manier om je blokkades te behandelen. Maar de polariteitsmassage verdient een apart blog- ik leg je binnenkort uit hoe het werkt.

Je kunt me natuurlijk ook altijd bellen op 06 53511688 of mailen via gemma@voetreflexhattem.nl

Polariteitsmassage

Blokkades in je levensenergie behandel ik met polariteitsmassage. Maar wat is dat precies? En hoe pas ik het toe? Dat leg ik uit in dit blog, te beginnen met de oorzaken van blokkades in je stroom van levensenergie.

Oorzaken van energieblokkades

In de oorspronkelijke Chinese zienswijze ontstaan blokkades onder andere door fysiek trauma. Heb je een litteken van een wond of operatie? Dan kun je je voorstellen dat op die plek je huid is doorgesneden en dat daardoor ook de communicatie tussen de cellen verstoord is geraakt. De energie stroomt er niet meer vrij doorheen.

Emotionele blokkades

Een andere oorzaak van energieblokkades ligt op het emotionele vlak. Je kunt ervaringen gehad hebben waardoor je slecht over jezelf bent gaan denken. Bijvoorbeeld met gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg”, of : “Ik verdien geen liefde”. En daar word je verdrietig van, of boos. Maar je kunt ook te veel van jezelf of van anderen verwachten, of diep teleurgesteld zijn in iemand of iets. Pas als je je bewust bent van dit soort gedachten en de emoties die ze oproepen, kun je ermee verder. Maar als dat niet zo is, blijven ze elkaar versterken. En precies dan verstoor je je energiestroom ermee.

De energiestroom in ons lichaam

Onze levensenergie volgt, als alles goed is, een vaste route. Beginnend bij de navel, door de benen omlaag, langs de omtrek van je lichaam weer omhoog en via de kruin weer naar binnen en naar beneden, naar je navel. Is er een blokkade ergens onderweg, dan vertraagt de energiestroom, volgt een omweg, of gaat grotendeels op aan energievreters, waarmee er dus minder energie beschikbaar is voor andere plekken- en dat voel je. Maar welke rol spelen polariteite nu in het hele proces? En wat zijn het eigenlijk?

Polariteiten

Polariteiten zijn plekken waar je lichaam positief, of juist negatief geladen is. Dat heeft niets te maken met “goed” of “slecht”, het betekent alleen dat de energetische ladingen tegengesteld zijn. Daarbij kun je een aantal lijnen onderscheiden. Van boven naar beneden gezien is bijvoorbeeld de bovenkant van je lichaam positief geladen, en de onderkant negatief. Van links naar rechts bekeken is de rechterkant positief, de linker negatief. En bovendien zijn er nog drie punten in je lichaam die gevoeliger zijn voor energie: achterhoofdsbeen (positief), navel (neutraal) en het stuitje (negatief).

Polariteitsmassage

Als ik polariteitsmassage toepas, dan verbind ik een positief deel van je lichaam met een negatief deel. Ik bekijk per keer, welke punten aandacht nodig hebben. Door de massage wek ik de stroom van jouw levensenergie op, op zo’n manier dat ze zich kan herstellen. Ik let daarbij ook op mijn eigen energiestroom; mijn positief geladen rechterhand zal ik bij jou op een negatief geladen punt leggen, en met mijn linkerhand (negatief), masseer ik bij jou een positief punt. Soms houd ik mijn handen stil, soms masseer ik. Het mooie en bijzondere is, dat jouw energie zich hierdoor als het ware herinnert, wat ze zou moeten doen. De massage, of de aanraking spreekt het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan, en je energie zal haar eigen, voor jou juiste, weg gaan bepalen.

Meer lezen? Kijk ook eens op https://holistik.nl/polariteitsmassage-blauwdruk-levensenergie/ of op deze website. Je kunt me ook natuurlijk ook bellen op 06 53511688 of mailen via gemma@voetreflexhattem.nl

Luchtwegen in de winter

Elk jaar rondom deze tijd begint een vriendin van mij, Petra, problemen te krijgen met haar luchtwegen. Ze moet hoesten, heeft veel last van slijm en ze krijgt weinig lucht. Haar klachten zitten haar behoorlijk dwars. Ze wil graag naar buiten, maar lopen of fietsen in de koude lucht doet haar bepaald geen goed. Haar bronchiën spelen dan onmiddellijk op en haar benauwdheid verergert.

Lees verder “Luchtwegen in de winter”

Kom op goede voet met jezelf

Niets zo fijn als een heerlijke, ontspannende massage. Zeker als het gaat om een voetmassage, want je voeten hebben het zwaar, de hele dag. Ze dragen je letterlijk door je leven, en kunnen wel wat rust en aandacht gebruiken.

drukpunt op de voet / plexis solaris

Maar een voetmassage kan nog zoveel meer zijn dan ontspannend alleen. Gericht werken op de reflexzonepunten kan je gezondheid ondersteunen, op een milde en tegelijk krachtige manier. Toen ik zelf eenmaal de voetreflexologie had ontdekt, ging er een wereld voor me open. Nog steeds ben ik die wereld aan het verkennen, en heel graag vertel ik je er meer over in mijn blogs.